Милен Великов

Ивелина Атанасова

Тема: EVP (Employee Value Proposition). Как да разработим ценностното предложение на бранда за различните категории служители?

Позиция: HR експерт

Представяне

Милен Великов стартира своята кариера през 2012 г. на позиция стажант в Актавис. За период от 4 години, той преминава през 3 различни позиции в отдел „Човешки ресурси“, номиниран е в 3 поредни години за служител, носител на ценностите на Компанията, като през 2014 г. печели два индивидуални приза в категория „Най-свързан служител на годината“ и „Най-отдаден служител за 2014 г.“.

През 2015 г. е класиран на второ място в категория „Най-свързан служител“ с разлика от един глас от пoбедителя. През 2013, 2014 и 2015 г., Актавис е в Топ 4 на „Най-добрите работодатели в България“, според класацията на АоN Hewitt, като през 2015 г. печели този приз, а Милен Великов и екипът, с който работи имат съществен принос в отличаването на Компанията и повишаване нивата на ангажираност и удовлетвореност на служителите.

През същата 2015-а година, Милен печели 2 други индивидуални награди от гилдията на HR-ите в България. Българската Асоциация за Управление на Хора (БАУХ) му присъжда приз за „HR изгравяща звезда на годината“, като през 2014 г. той отново е номиниран за нея, а списание „Човешки ресурси“ го награждава със „Национален Златен приз Човешки ресурси“ в категория „Млад мениджър“. Милен Великов е единственият, който печели тези 2 награди в една и съща година. Той е и първият сертифициран HR специалист в България на база обновената система за сертифициране на БАУХ. През 2017 г. сп. Business Lady го награждава със „ЗЛАТНО СЪРЦЕ“ в категория Образование, обучение и развитие. Той бе единственото физическо лице, което получи приз на четвъртото издание на Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златно сърце”.

В последните години Милен активно споделя своята гледна точка в повече от 60 статии в различни медии като Karieri.bg, Economy.bg, сп. Мениджър, сп.Човешки ресурси, сп. Business Lady, сп. Enterprise, сп. DEA, сп.Иконимика, сп. твоят Бизнес, сп. Инфодент и др. Той е канен за лектор в Стопанския Факултет към Технически Университет (София), УНСС и Софийски Университет. Активно споделя своите професионални интерпретации в блога Neftelimov.com, stroiinfo.com и devstyler.io . Участва в благотворителната кампанията ,,Изплети Топлина“, подпомага кариерното развитието на ученици в 4 сезона на ABLE Mentor, лектор, ментор и кариерен консултант на студенти с прифил архитектура, част от екипа на Edu Compass Foundation. През август 2017 г. тoй инициира първото национално проучване с фокус професионалното прегаряне (бърнаут) сред HR гилдията в България, а през април 2018 г. завърши друго негово проучване сред 2851 човека с фокус „Професионалните ценности в България“. През 2018 той бе един от лекторите на TEDx Пловдив. Същата година инициира и проведе кампания за набиране на книги за изгорялото читалище на с. Гложене, общ. Мизия – над 5000 тома.

Към днешна дата Милен e работил на различни позиция с фокус HR – от стажант до директор. До 2017 г.  бе докторант в БАН. Има 3 магистърски степени – ,,Управление на човешките ресурси‘‘ в УНСС, ,,Организационно поведение и консултиране‘‘ от СУ ,,Св. Климент Охридски‘‘, както и ,,Социална и организационна психология‘‘ в Нов български университет. Бакалавър е по ,,Икономика и организация на труда‘‘ от УНСС. Има завършена степен по Human Resource Management в Chartered Institute of Personnel and Development и е сертифициран кариерен консултант – Global Career Development Facilitator. В момента се сертифицира като Coach към ERICKSON.

Бърза форма за регистрация

Телефон за връзка

  • 0899/949 565

Email за връзка

  • info@digital4plovdiv.com

Адрес на офис

  • ул. Вълко Шопов 2Б
© 2019 Di Tech. Уеб дизайн от SEOMAX.bg | Общи условия